Notebook Teszt

Notebook tesztek. Dell, HP, Sony, Acer, Toshiba, sőt, alma is előfordulhat.

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nootebook tesztek

Nincs megjeleníthető elem

érdekes linkek

Nincs megjeleníthető elem

Linkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Notebook statisztika

Amennyiben szeretne szép és igényes kerítésléceket vásárolni akár fából akár műanyag elemekből | Amennyiben kandallót vagy cserépkályha építésen töri a fejét isite toplistaisite toplista

notebook címkék

Toshiba Satellite L500

notebook-tesztelo 2009.12.17. 01:08

Toshiba Satellite L500-1FWA japán autókat szokták olyan strapabíró, megbízható gépként emlegetni, mint amilyennek ez a Toshiba Satellite (L500-1FW) tűnt a tesztek során: megveszed és működik, nincs szüksége a gazda szemére vagy márkaszervízre. Nagyjából a közvélekedés szerinti japán autós vonallal lehet jellemezni a megjelenését is: nem lehet vele janizni tárgyalásokon, kávéházakban vagy az egyetemi nagyelőadóban, de nem is olyan túlcsicsázott, fölösleges gombokkal, csilivili matricákkal, váratlan mélyedésekkel, derékszögű huppanókkal és dombokkal díszített valami, izé, mint más laptopok, mondjuk az MSI-k. Persze a Toshiba márka jól cseng a felső kategóriában is, gondoljunk csak a harman-kardon hangrendszerrel szerelt Qosmio sorozatra, ami az autós hasonlatnál maradva a Toshiba Lexussza is lehetne.

A Satellite L500-1FW (ezekkel a modell-nevekkel mostmár ideje lenne szakítani, mert elfogadom, hogy a nyolcvanas években még húde futurisztikusan hangzottak a Csillagok Háborújának robotjaira hajazó nevek, de ma már... no de mindegy) -- amennyire ez egy néhány hétig tartó teszt alatt kideríthető -- azoknak remek választás, akik jobban szeretnek az eszükkel villogni, mint az eszközükkel, és szeretnek kiszámítható, nem figyelemelterelő környezetben dolgozni.

 

És azért valljuk meg, az emberek többsége ezek közé tartozik. Nekik ideális választás ez a gép. Ennek az ideáltípusnak van kitalálva az ára is: szerintem a 139 900 Ft éppen abba a középső sávba esik, ami még nem pazarlás, de nem is szűklátókörű fukarság egy strapabíró, elfogadható megjelenésű hétköznapi használati eszközért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hardver

 

Tekintve, hogy azok, akik megbízható, szolíd külsejű számítógépet szeretnének használni, nem tájékozottabbak az átlagnál a hardver-jellemzőket illetően, nem is mennék bele mélyebben a gép alkatrészeinek ecsetelésébe. Az irodai, otthoni és internethez szükséges minden erőforrást belepakoltak, jól egyensúlyozva a gazdaságosság és a teljesítmény között. Holott a Toshibának vannak felsőkategóriás gépei is.

 

A processzora talán még pazarlóan erősnek és gyorsnak is mondható az efféle feladatokhoz, de mivel ezt a gépet sokáig, legalább 2-3 évig fogja használni a fent jellemzett polgártárs, avagy, ahogy a rendőrök mondanák, állampolgár, nagyon is előrelátó dolog volt egy 64 bites, 2100 DualCore-t választania a Toshibának. Ez a motor -- visszatérve az autós hasonlatunkhoz -- egyszerre remek akkor is, ha csak bevásárolni ugrik el vele a tulaja, és akkor is, ha a szokásos havi nagymamalátogatást kell megejteni 200 km-es autópályázással, visító gyerekekkel. Azaz megbízhatóan szolgálja a családanya internetes kommunikációját, karácsonyi menükészítését, de akár üzleti vagy irodai környezetben is pont elegendő erő és sebességtartaléka van.

 

Hasonló elvek irányították szerintem a többi alkatrész kiválasztását is: a 2 GB memória az a mennyiség, ami alatt már veszélyessé válna a takarékoskodás, és vontatottá a hozzá adott Windows 7, a 320 BG-os merevlemez pedig pont elég évekig azoknak, akik nem notórius filmgyűjtők vagy játékfelhalmozók. Márpedig sem a családanyák, sem a családapák nem ilyenek - se otthon, se az irodában.

 

De ha már játék, akkor feltétlenül meg kell említeni, hogy a videokártyája eléggé, hát... Maradjunk annyiban, hogy 3-4 éves játékokkal simán elboldogul (kipróbáltam!), de a legújabb játékőrületek és hóbortok súlya alatt össze fog omlani. De érdemes arra gondolni, hogy a szintén hasonló célközönség számára gyártott luxuskategóriásnak számító Apple MacBook-okon is csak néhány hónapja cserélték le az IntelGMA integrált kártyát. Szerintem felesleges pénzkidobás lenne bárkinek ennél erősebb vagy okosabb videókártyára költenie, aki nem játszik állandóan a gépén.

 

Vagy nem professzionális fotós vagy filmvágó, esetleg special effekt készítő. A családi videók utógondozására, a képek tárolására és kisebb javításaira pont elegendő a Toshiba Satellite processzor-, memória-, merevlemez- és videókártyaösszeállítása. Ha pedig mégis kifogyna a háttértárból, ott van a DVD-író-olvasó, lehet égetni a családi videós DVD-ket, hogy helyet szabadítsunk fel nekik.

 

Ugyanez a helyzet a hálózati kártyákkal: otthoni vagy irodai normál használatra tökéletes a sebességük. Fölösleges egy legeslegújabb n-es vezetéknélküli szabványt ismerő csippért plusz pénzeket fizetni, ha egyszer 1. sehol se találni még olyan hálózatokat 2. azok képesek kiszolgálni a mai szabványúakat is.

 

Szoftver, szolgáltatások,

 

Most már lecsukhatjuk a motorháztetőt, úgyis elég unalmas az átlagember számára a sok mozaikszavas rövidítés, a lényeg, hogy átlagos napi használatra, munkára, netezésre, sorozatnézésre tökéletes választás ez a Toshiba műhold (gyk. Satellite).

 

Csomó jó szoftveres dolog jár a géphez, amin érdemes átfutni: például a Toshiba által mellékelt segédprogramok egyáltalán nem olyan zavaró, felesleges és általában használhatatlan ballasztok, mint egyik-másik gyártóéi, hanem tökéletesen működő, hasznos dolgok. A kamerát - és egyébként semmi mást sem - nem kell konfigurálgatni, egy bal oldalon elrejtőző, a lenti taskbarhoz hasonló menü segítségével azonnal használatba vehető. A Toshiba ajándéka még két kisebb program, mindkettő elég hasznosnak tűnik: az egyik a Mac-ekről lopott vezérlőpult ügyes koppintása. A segítségével szükség esetén egyetlen gombnyomással előhívható egy jegyzet- és cédulatároló tábla, ha mondjuk gyorsan fel kell írni valahova egy telefonszámot, vagy leírni egy diktált receptet. Sőt, erre firkálni, rajzolni, jelölőfilcezni is lehet. A másik ilyen apróság is a hétköznapi felhasználót segíti: megjelenít egy listán minden nemrég használt dokumentumot, programot stb.

 

Az egyetlen baromság, hogy ne csak dicsérjük (bár különösen nem zavaró), az arcfelismeréses beléptetés, ami elvben megspórolná a felhasználónak a jelszó begépelését. Node. Nyilvános helyen semmiképp sem ajánlott használni: a felismeréshez ugyanis a program által diktált ütemben kell jobbra-balra és föl-le ingatni a fejünket, mint egy bólogatós kutyának, és mindezt azért, hogy fél perc bólogatás után értesítsen arról, hogy nem sikerült. Próbálgattam párszor, de akárhogy csápoltam neki, nem tudott felismerni (holott a konfigurálásakor igen).

 

Azért próbáljátok meg elképzelni, hogy néz ki az állampolgár, amikor két-három percig bólogatva megerősít és letagad valamit feltűnő mozdulatokkal - a notebookja kijelzőjének. Kössz, én inkább megjegyzem a jelszavam (illetve olyat állítok be, amit már tudok).

 

És bár nem a Toshiba érdeme, de feltétlenül említést érdemel, hogy a Windows 7 nem okoz csalódást az XP-hívőknek sem. Viszonylag megbízható, az ablak és programváltás öröm és kacagás vele. Érdemes kipróbálni, ha nem ugrik be, miről beszélek. Ráadásul ellentétben az XP-vel és a Vistával, sokkal kevesebbet kell foglalkozni vele.

 

Összegzés

 

Összegezve: a Toshiba Satellite L500-1FW nagyon megbízható családi és irodai számítógép, pont kellően erős ahhoz, hogy a napi netezéssel, flashjátékokkal, fényképekkel, egy-egy sorozattal vagy dokumentumkészítéssel megbirkózzon, akár még két-három évig is, úgyhogy melegen ajánlom azoknak, akik ilyen kategóriában gondolkodnak.

Címkék: teszt notebook laptop toshiba olcsó netbook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://notebook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr731603598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása