Notebook Teszt

Notebook tesztek. Dell, HP, Sony, Acer, Toshiba, sőt, alma is előfordulhat.

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nootebook tesztek

Nincs megjeleníthető elem

érdekes linkek

Nincs megjeleníthető elem

Linkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Notebook statisztika

Amennyiben szeretne szép és igényes kerítésléceket vásárolni akár fából akár műanyag elemekből | Amennyiben kandallót vagy cserépkályha építésen töri a fejét isite toplistaisite toplista

notebook címkék

Sony VPC-W notebook teszt

notebook-tesztelo 2009.12.22. 13:37

Sony VPC-W tesztEzt a tesztet mindjárt az elején egy vallomással kell kezdenem, lassan egy fél évtizede különböző Sony Laptopok használója vagyok. Sosem voltam semmiben márkahű, de a laptopok terén a Sony megfogott. Persze hasonló paraméterű gépet lehetett mindig jóval olcsóbban is kapni, de egyrészt a korábbi cégem vásárolta az általam e használt Sonykat, másrészt már megszoktam a Sony remek billentyűzetét, ami ugyan az évek során változott, mégis mindig kézre állt valamennyi. Szerettem a gépek kidolgozását a jó anyaghasználatot és azt, hogy bírták az igénybevételt, így amikor idén magamnak kellett gépet venni, akkor is a Sony mellett döntöttem. Az én notebookjaim folyamatosan mozgásban voltak: munkahely, otthon, vidék, külföldi konferencia vagy akár nyaralás, elkísértek az évek során mindenhova. Persze nekem nagyméretű gépeim voltak, ami a legtöbb esetben felesleges erőmű és macerás plusz eszköz volt az utazás során, hiszen a legtöbb dolgot egy pici netbookkal is el tudtam volna intézni. Az ár persze fontos kérdés a Sony VPC-W is drágább valamennyivel, mint a hasonló kategóriájú netbookok, a kérdés pusztán annyi vajon megér-e ez a kicsi Sony plusz 30.000 Ft-ot vagy sem?
 

A napokban egy nagyobb bevásárlóközpontban jártam, ahol a lelkes eladó majdnem rábeszélt egy Anyukát, hogy Karácsonyi meglepetésként kisfiát egy netbookkal lepje meg. Aztán kiderült, hogy a kisfiú például szeret otthon játszani, hát a netbook nem erre való és az eladó helyesen fel is hívta erre a figyelmet.

 

Sokan nem tudják, hogy a netbook nem PC, nem laptop, ez valami más. Főként Magyarországon fordult elő sok esetben, hogy otthoni főgépnek vették meg a netbookokat, mert ugye olcsó. A meglepetés csak akkor jött, amikor a kisgyerek sírva rohant panaszkodni Apunak, Anyunak, hogy az új szerzeményén nem futnak a játékok...

Sajnos ezt még mindig le kell írni, nehogy csalódás érje az embert vásárlás után. Aki pedig tisztában van a netbook kategória fogalmával annak következzenek a rideg számok, azaz a gép paraméterei:

Processzor, Mhz:

Intel Atom N280 (1660)

Memória, Mb:

1024 MB

HDD, Gb:

250 GB

Kijelző:

10,1" HD XB LED (1366x768)

Optikai meghajtó:

nincs optikai meghajtó

LAN:

10/100

USB:

2 db

Wireless LAN:

WLAN 802.11 a/g/n

Bluetooth:

van

Videokártya:

128 Mb Intel GMA 950 integrált

Op. rendszer:

Windows7 Starter HUN

Billentyűzet:

magyar

Egyéb portok:

VGA

Poz. eszköz:

Touch pad

Kártyaolvasó:

3 in 1

Akkumulátor:

5200 mAh (Li-ion)

Webkamera:

va

és a notebook tesztet biztosító Laptop.hu Kft.-nél a Sony VPC-W jelenlegi bruttó ára: 139.990 Ft

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után következzenek a személyes élmények. Bár ez a Vaio a jelenlegi legolcsóbb gépe a gyártónak, a minőségérzet mégsem marad el. A Sony Vaiora mindig jellemző volt a nagyszerű ergonómia és az igényes anyaghasználat, a kicsi Sony sem marad el ettől: kellemes tapintású anyaghasználat jellemzi, érezni rajta, hogy össze van rakva ez a mini gép. Nem véletlen, hogy a hollywoodi filmekben a notebook mellékszerepet az Apple mellett leggyakrabban a Sony Vaio szokta megkapni, persze ebben azért szerepet kap némi marketing jellegű beruházás e két gép gyártója részéről.

Szép kicsi és könnyű, tökéletes útitárs, hiszen erre tervezték, talán egy kifogásolható eleme van ez pedig az akkumulátor, ami egy kicsit nagyra nőtt, így a gép nem vízszintesen, hanem 10-20 fokos szögben dől felénk, már amennyiben egy asztalra tesszük. Persze lehet ez is a design része, de szerintem sokkal inkább a praktikum vezérelte a nagyobb aksi alkalmazását, hiszen a gép a tesztek során átlagos használat mellett, több, mint 8 órát kibírt!
Sony VPC-W notebook

A billentyűzet a teljes értékűt közelíti, ugyanis kizárólag a Home, Page Up, Page Down, End „külön billentyűk" kerültek le a klaviatúráról (ezek csak az Fn gomb lenyomásával együtt működnek), nekem nem is hiányoztak ezek évek óta, mióta nem játszottam Civ2-vel, nem is téved arra a kezem még véletlenül sem ;).

 

A billentyűzeten talán az átlagosnál kisebb méretű gombok érdemelhetnek egy kisebb kritikát, de legalább nem érnek össze a billentyűk, mint a legtöbb netbookon, mindenestre megszokást igényelnek az átlagosnál kisebb gombok.

 

A touchpad kellő méretű jól használható, megfelelő helyen van, mintás és különböző színekben pompázik, harmonizálva a gép hátlapjával ;) Mert a gép - a női szíveket megdobogtatva - különböző színekben is rendelhető.

Az LCD kijelző, mint a legtöbb Sony Vaionál külön említést érdemel: felbontásban 1366 x 768-at tud a 10 colos kijelző, amely felbontást az LCD tévéknél HD Readyként szoktak emlegetni és ezzel a felbontással már veri is a legtöbb netbook konkurensét a Sony.

Szoftver Win7

A híradások arról szóltak, hogy a Win7 mennyire letisztult és gyors a Vistához képest. Mert a Microsoft már figyelt a netbook piacra is. Sajnos nem vettem észre, bizony lassan pörög fel a Win7, ami sokkal inkább a szoftvernek, mint a gépnek róható fel. Persze erre is van megoldás, amit csak kevesen használnak (ki). Ez pedig a „Suspend" avagy magyarul a „Hibernálás" funkció. Nem kell ugyanis minden esetben kikapcsolni a gépet, bőven elég pihenni küldeni, ha éppen nem használjuk és így ez a lassúság sem gond többé.

 

Egy kis kitekintés, ha már szoftverhasználat. A cikk megírásával egy időben egy HTC Herot tesztelek, amely ugye Linux (Android) alapokon nyugszik. Egy átlagos hardveren egy jól megírt szoftver nagy csodákra képes: gyors, jól használható, egyszerű és tetszetős. Ezek mind kellenek hozzá. Ha a Linuxnak lenne egy kicsit felhasználóbarátabb disztribuciója netbookra, lehet azt ajánlanám. Addig, amíg nincs kipróbált jó megoldás, ha kompromisszumokkal is de ezt a Sonyt a kicsit lassabb Win7-tel érdemes megvenni, persze a Microsoft is piacra dobhatna egy Win7 Light „edisön" verziót netbookokra ...

 

A kis Sony nagyszerű második gép sokat mozgó, úton lévő embereknek. Kibírja töltés nélkül a Budapest-Toronto járatot Párizsi átszállással és a zakó mellett is elegáns tud maradni. Remek kontrasztja egy MÁV vagonnak a Nyíregyháza-Budapest útvonalon. Pompás ajándék feleségünknek, barátnőnknek, ha nem szeretnénk azt, hogy folyton a mi gépünkön lógjon. A hátsó zsebünkben ugyan nem fér el, de egy hagyományos női táska képes befogadni.

Címkék: teszt notebook sony laptop vaio netbook vpc vpc w

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://notebook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr681615765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása