Notebook Teszt

Notebook tesztek. Dell, HP, Sony, Acer, Toshiba, sőt, alma is előfordulhat.

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nootebook tesztek

Nincs megjeleníthető elem

érdekes linkek

Nincs megjeleníthető elem

Linkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Notebook statisztika

Amennyiben szeretne szép és igényes kerítésléceket vásárolni akár fából akár műanyag elemekből | Amennyiben kandallót vagy cserépkályha építésen töri a fejét isite toplistaisite toplista

notebook címkék

Toshiba Portege R500

notebook-tesztelo 2010.04.13. 20:40

Megelőzte a korát

A Toshiba Portege R500 nem mai darab, ilyen könnyű és vékony notebook még nem járt a kezeink között, pedig számos netbookot teszteltünk az utóbbi időszakban. No a Portege nem is netbook kategória, holott súlyban és méretben szinte az összes netbookot veri, de tudása és hardverelemei alapján munkára ajánlható, kényelmes és elegáns eszköz mindennapi használatra. Ami a cikk aktualitását adja, hogy míg korábban aranyárban mérték, manapság már beszerezhető egy középkategóriás notebook áráért. Jó hír azoknak, akik korábban kacsingattak, hogy kevesebbért megvennék…
 
A fogyókúrás, hajlékony notebook
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 






Ami mindenkinek szembeötlik már az első találkozás során az a mérete és a „súlya”, ezt az érzést a fényképek csak szemléltetni tudják átadni semmiképpen sem. Aki kacsintgatott korábban ezzel a típussal vagy éppen a mi leírásunk kelti fel érdeklődését. Mindenképpen menjen el egy boltba nézze meg közelről vegye kézbe: a gép vonzereje ebben rejlik. Csodás vonzalom tud kialakulni első testközeli érintkezések során, szerelem ez első tapintásra…
 
A Toshiba Portege R500-asnak nem csak pehelysúlya, kis mérete, szinte már-már abszurd vékonysága meggyőző erő, hanem a felhasznált anyagok, az összerakottság a minden a helyén van érzés az, ami a luxus notebookok sorába emeli ezt a nem mindennapi gépet. Van egyfajta sznob életérzés is benne: ritkaság egy tárgyalóasztalon, legalább annyi irigyet vált ki, mint a MacBook Air, ha valahol megjelenik, általában mindenki szeretné közelebbről megvizsgálni.
 
Van is miért: az egyik különlegessége a WXGA Transflective, ami magyarul annyit jelent, hogy a háttér megvilágítás úgy került kialakításra, hogy erős fényben is viszonylag jól látható legyen a gép kijelzője, ehhez persze pont a kijelzővel szemben középen kell elhelyezkednünk, mert más szögből szinte semmit sem látunk. Megvan ennek is az előnye: hiszen publikus helyen használva a gépet így megóvhatjuk magunkat az óvatlan tekintetektől. A kijelző átlagos 12,1 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású, 16:10-es képarányú WXGA.
 
A képernyő másik érdekessége a hajlékonyság:
 
 
A videó a kijelző hajlítgatásán túl azt is előre vetíti, hogy az átlagosnál nagyobb igénybevételt is jobban tűri a gép, bár tartós tesztet sajnos nem tudtunk végezni, azonban érzésre mi is úgy gondoltuk, hogy kevés az olyan elem, alkotórész, ami letörhet, beakadhat, megsemmisülhet, a legérzékenyebb rész a kijelző pedig a konstrukció okán igen csak jól van védve. (A hajlítgatásnak mi sem tudtunk ellenállni, kipróbáltuk ;) Mivel a gép erőssége a mobilitás így egy külön szoftver érzékeli a szabadesést, ütődést és rezgést, bármilyen irányú is legyen. Észlelés esetén pillanatok alatt parkoló-állásba helyezi a merevlemez író- és olvasófejét, mellyel védelmet nyújt értékes adatainak.
 
Használhatóság, billentyűzet, touchpad
 
Tekintettel arra, hogy a gép zömében alacsony fogyasztású elemekből lett összerakva az alap akkumulátorral szerelt notebook is folyamatos WiFi használat mellett bő 4 óra használatot kibírt. Emellett extraként választható nehezebb 6 cellás akku is annak, aki 1-2 órával szeretné megnövelni az ütemidőt.
 
A billentyűzet nem teljes értékű ugyan, hiszen a hagyományos méretének kb. 90%-a, de minden fontos funkció külön fizikai gombot kapott. A gombok normál méretűek még viszonylag nagyobb ujj mérettel is kényelmesen használható, ami a legtöbb netbook esetén problémát jelenthet. A billentyűzet kiosztását is remekül megoldották a Toshiba mérnökei, gyakorlatilag a billentyűzet jobb és bal oldalán nem is maradt felhasználatlan terület.
A gép jobb oldalán kapott helyet az Ethernet csatlakozó a WiFi be/kikapcsoló gombja, egy USB port és a gép jobb oldalának nagy részét elfoglaló optikai meghajtó (Panasonic (Matsushita) gyártmányú UJ-844S DVD-író/olvasó).
A notebook bal oldalán kapott helyett a táp kábel csatlakozója, egy D-Sub monitorkimenet, 2 db USB port között egy FireWire csatlakozó és a hűtőventilátor rácsa, valamint egy mikrofon és fülhallgató bement, illetve a Toshiba laptopokon már megszokott hagyományos „Szent Potméter” azaz a klasszikus „tekerős” hangerőszabályzó. A Toshiba potméter már-már olyan kultikus egység, mint a japán autókban a Szent „Kvarcóra” a középkonzolon, amely azon kívül, hogy hagyomány a Toshibánál rendkívül hasznos is főleg, ha néma csendben kívánjuk elindítani a gépünket, köszönet érte.
A Toshiba R500-as viszonylag nagyméretű touchpaddal rendelkezik, amely kellemes tapintású és mindenekelőtt jól használható, kellően érzékeny és jó helyen van elhelyezve a tapipad jobb és bal gombja között helyet kapott egy ujjlenyomat-olvasó is.
 
Műszaki paraméterek:
 
Processzor, Mhz:      Core2Duo U7700 (1330)
Memória, Mb:           2048 MB
HDD, Gb:                160 GB
Kijelző:                   12" WXGA Transflective
Optikai meghajtó:     DVDRW SM
LAN:                      10/100/1000
USB:                      3 db
Firewire:                 van
Wireless LAN:           b/g/n 300mbps
Bluetooth:               van
Videokártya:            128 Mb Intel GMA 950 integrált
Op. rendszer:           Win Vista Business/ XP Pro
Billentyűzet:            magyar
Egyéb portok:          VGA
Poz. eszköz:            Touch pad
Kártyaolvasó:          SD card
Akkumulátor:           5800 mAh (Li-ion)
Jótállás:                 3 év
Ujjlenyomat-olvasó:  van
Dokkcsatlakozó:       van
PCMCIA:                 van
Szín:                      ezüst
 
Manapság már nem egy erőgép a Toshiba R500-as, de munkára, mindennapi használatra tökéletes eszköz.
 
 
Hiányosságok:
 
Ennyi pozitív tulajdonság után vegyük sorra miben kell kompromisszumot kötnünk: a webkamera kimaradt, ezt ne is keresse senki: nincs. A gép kialakítása okán az átlagosnál jobban melegszik, ezen sincs miért csodálkozni, hiszen olyan vékony és lapos a készülék, hogy a megtermelt hőmennyiség az egyetlen rendelkezésre álló helyen azonnal távozik, azaz ha éppen szabadban tartózkodunk a téli hidegben tegyük bátran a kezünket a bal oldali hűtőrácshoz és 1 perc alatt felmelegszik.
 
Végítélet:
 
Külseje, kidolgozása és kiemelt tulajdonságai révén a luxus notebook kategóriába is sorolhatjuk a Toshiba R500a-t, amely nem mai darab, többen írtak már róla és legfőbb hátrányául az árat jelölték meg pedig ma már ez nincs így.
Igaz, hogy induláskor igencsak borsós áron lehetett beszerezni: 600.000 – 700.000 Ft. Később akciósan már meg lehetett venni 300.000 Ft környékén, de még ez is túl magas volt ahhoz, hogy tömegcikké váljon Magyarországon. Minden bizonnyal ez nem is volt célja a Toshibának a Portege sorozattal és valószínűsíthető, hogy a jövőben sem a netbookok versenytársa lesz, viszont valószínűleg a kifutó árunak köszönhető a mostanság meghirdetett ára, amelyért alkalmi vételnek számít, amíg a készlet tart…

Címkék: notebook laptop toshiba netbook netbook teszt laptop teszt toshiba portege

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://notebook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr691918885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása