Notebook Teszt

Notebook tesztek. Dell, HP, Sony, Acer, Toshiba, sőt, alma is előfordulhat.

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nootebook tesztek

Nincs megjeleníthető elem

érdekes linkek

Nincs megjeleníthető elem

Linkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Notebook statisztika

Amennyiben szeretne szép és igényes kerítésléceket vásárolni akár fából akár műanyag elemekből | Amennyiben kandallót vagy cserépkályha építésen töri a fejét isite toplistaisite toplista

notebook címkék

Compaq 610 teszt

notebook-tesztelo 2010.03.10. 16:06

compaq notebookInformatikában jártas munkatársaimmal az első percekben meglepődve és némi döbbenettel mustráltuk a készüléket, és nem értettünk semmit. Szinte egyszerre kiáltottunk fel: ilyen márkájú gép még létezik? A válasz nem sokat késett: bizony létezik, és nem is akármilyen.

A kezdeti meglepődés oka persze nem az volt, hogy egy, a 90-es évek végéről maradt példányt jutatott el hozzánk a Laptop.hu, hanem inkább azon törtük a fejünket, vajon csak a memóriánk romlik, vagy az utóbbi években tényleg nem hallottunk semmit a Compaq márkáról - leszámítva a főinformatikusunk asztalán található egykor kuriózumnak számító vezetékes Compaq márkájú fekete-ezüst billentyűzetet, mely 2001 óta elnyűhetetlen darabként vezérli vállalatunk informatikai világát.

Csak a cégér maradt

 

A sokat bíró billentyűzet beszerzése óta persze rengeteg dolog történt a számítógépgyártók világában, többek között az is, hogy 2002-ben a Hewlett Packard és a Compaq egyesült, amitől kezdve a márkáról hazánkban (is) meglehetősen keveset lehetett hallani. Az utóbbi időben azonban újra megjelent a boltok polcain, immár a HP egyik almárkájaként, mely elsősorban az otthoni felhasználókat tekinti fő célcsoportjának.

 

Valójában tehát egy átmárkázott HP géppel van dolgunk, közepesen erős konfigurációval: egy Celeron T5870-as processzor lakik a masinában, Intel 965e lapkakészlettel, a grafikai részt pedig az integrált GMA X3100-as GPU irányítja. A tesztgépben található még egy beépített, 2 megapixeles kamera (képminősége megfelelő), mikrofon, egy 160 GB-os háttértároló, valamint a fényes és szép képet adó 15,6 collos kijelző. Memóriából 2 GB-nyi érkezik, ami már alkalmas a legújabb Windows verziók akadálymentes futtatására is, oldalt pedig felbukkan egy lightscribe képes DVD-író is. 3 USB csatlakozóba és egy kártyaolvasóba lehet a megfelelő eszközöket dugdosni, és természetesen van vezeték nélküli hálózati adapter is - azaz minden együtt, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van.

 

Stílus és elegancia

 

A második meglepetés a gép fekete színe volt, ami szintén osztatlan meglepetést okozott. Míg az asztali gépek házai a hőskorban jellemző vajszínűből egyre inkább elsötétedtek - több fővárosi elektronikai áruházban még kérésre sem tudtak volna világos színű asztali gépet adni - a laptopok, netbookok között éppen az ezüst, az alu illetve a standard szürke a legjellemzőbb. Talán ennek is köszönhető, hogy egyikünknek a kávé, másik kollégánknak az étcsokoládé jutott eszébe a gépről elsőre - persze valószínű, hogy designcsapat nem végzett ennyire mélyreható asszociációs teszteket.

 

compaq hp 610 laptop teszt

 

 

 

Sötét színe azonban egyben előnye is - leginkább egy elegáns, üzleti környezetben tudnánk elképzelni (semmiképpen sem fiatal lányok hátizsákjában, mint egyik-másik vidám színű gépet), ott azonban minden tekintetben megállja a helyét. Egy megbeszélésen a gép előkerülése öltönyös partnereinktől elismerő pillantásokat váltott ki - wow, Compaq! - hümmögtek. Úgy tűnik tehát, hogy a régi hírnév még mindig él. Azokat is meg tudjuk nyugtatni, akik a számítógép színét a bútorhoz passzolóan választják: minden színkombinációban jól mutat.

 

 

 

Gyakorlat teszi a mestert

 

„Csokihoz" - ahogy tanult kollégánk elnevezte a gépet, Windows Vista operációs rendszer érkezik, talán Redmondban sem bánják, ha a szoftveres ismertetést ezzel le is zárjuk. Annál többet érdemes íni a kézzelfogható felületekről. A ház és a billentyűzet tapintása kellemes, minden ott van, ahol kell lennie - teszteltünk már olyan gépet, ahol a billentyűzet sehogysem akart kézre állni. A felület egyszerű és letisztult, extra gombokból nem mellékeltek túl sokat: a kijelzőt felhajtva a billentyűkön kívül mindössze a WLAN kapcsológombja, és a főkapcsoló található meg.

 

Jól kezelhető az egérpad is, nem csúszik el rajta a felhasználó ujja (mint sok régebbi típusú esetén, nem kívánt egérmozgást, képernyőgörgetést, minősített esetben kellemetlen taskváltást okozva), az egérgombok azonban talán mintha egy leheletnyivel feljebb lennének a kelleténél, de hozzá lehet szokni. Átlagos irodai és otthoni használat mellett semmiféle sebességi vagy teljesítményproblémát nem tapasztaltunk, az akkumlátoros üzemidő is megfelelő.

 

Külön boldogságot okozott mindenkinek, aki a géppel a kapcsolatba került, hogy nem szerepeltek rajta az egyes más típusoknál fellelhető, sokszor meglehetősen tolakodó gyári segédprogramok, illetve Windows-újraértelmezési kísérletek, nem jött ötpercenként üzenet faliújságtól, gépőrzőtől, műveleti központtól -bekapcsoltuk, használtuk és tökéletesen működött.

 

Kitehető az ablakba

 

A Compaq 610 kiválóan teljesíti azt a feladatot, amire szánták, funkciókat korlátozó hibái nincsenek, és szokatlan - de kétségkívül elegáns - designja miatt üzleti környezetben is megállja a helyét, sőt. Az persze, hogy a hazai piacon évek óta pihenő márka mekkora piaci részt tud hasítani magának, még a jövő kérdése, de az igyekezet már látható: a notebookok mellett már Compaq logóval ellátott asztali számítógépeket is lehet magyar üzletekben vásárolni. Nekünk tetszett.

Címkék: teszt notebook laptop hp compaq notebook teszt laptop teszt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://notebook-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr31828780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása